Benvinguts Garibaldins més que un nom... un Sentiment

.

La Comèdia de Llutxent


       LA COMÈDIA DE LLUTXENT I GARIBALDINS AL SEGLE XIX


   A finals del segle XVIII, concretament l´any 1759 el fra Tomàs Orrios de la Torre, escrigué una obra teatral d´estil barroc. Aquesta, pretenia reflexar un fet místic de la població de Llutxent. La peça teatral, anomenada la “Comèdia” consta de tres actes:

    “La conquista de Valencia y el Milagro de Luchente”. Fou, aleshores, quan començà a representar-se la “comèdia” el dia de sant Doménec i, representa la disputa de la vila de Llutxent entre l´exèrcit àrab i les tropes cristianes i, endemés,  la traïció de Zeit Buzeit (rei de València) a Zelima.

   Fou a la meitat del segle XIX quan la popularitat de Giuseppe Garibaldi i els seus ideals, calen en la gent d´arreu del món i, a Llutxent, sorgeix una filà anomenada així, molt possiblement, pels ideals revolucionaris i republicans que defensà Garibaldi en la unificació d´Itàlia. En aquells temps, és ben segur que, la lluita i el coratge de Garibaldi calaren en la societat i, per a representar la festa de Moros i Cristians la gent faria seu el nom de Garibaldi per designar una cataifa i representar la batalla entre dos cultures (la cristiana i la islàmica).

  Sens dubte, els Garibaldins de finals del segle XIX i principis del XX usaven un vestit inspirat amb l´estil piamontés. La vestimenta estava formada per: una samarreta o brusa amb fils enllaçats de dreta a esquerra, una capa blanca, pantalons, botes negres i una boina amb borla blanca. A més a més, està documentat que, a finals del segle XIX, a Llutxent vingué un nombrós grup de bandes per a l´entrda de les tropes i després pernoctaren en cases dels veïns de la localitat.PRESENTACIÓ LLIBRE ORIGEN I EVOLUCIÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LUXEN

PRESENTACIÓ LLIBRE ORIGEN I EVOLUCIÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LUXEN
El pròxim 24 de desembre de 2012 ix a la venda el llibre Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen. En ell es fa un repàs històric de les celebracions des de l´edat mitjana fins l´época actual, incidint en l´organigrama fester i fent una extensa descripció de totes les filaes que han contribuït al desenvolupament i arrelament d´aquestes manifestacions festives recreacionistes al municipi. Tot i això, s´analitza el recorregut a través dels temps dels textos de les ambaixades, així com dels ambaixadors que difongueren la història local. L´autor de l´obra és Alfred Garcia i compta amb el recolzament de la Germandat de Moros i Cristians de Llutxent. A més a més, han col·laborat diferents personalitats llutxentines de la cultura. Estarà a la venda en llibreries especialitzades així com al seu domicili. ISBN: 978-84-616-0874-4. Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen, 266 pàgines.

PRESENTACIÓ DE LA CAPITANA ESTEFANIA LANGA PAVIA

PRESENTACIÓ DE LA CAPITANA ESTEFANIA LANGA PAVIA
El passat 26 d´ovtubre es presentà a la seu social del carrer sant Antoni el càrrec de capitana de la filà Lloburkanes que recaigué en Tefi, una de les seues afiliades des de la seua fundació en 2007.

Participació de la filà Garibaldins a l´entrada de Benigànim

Participació de la filà Garibaldins a l´entrada de Benigànim
El passat 25 d´agost de 2012, els Garibaldins van participar a l´entrada de Moros i Cristians amb motiu de la capitania de la filà Arquers. Tot un gest de germanor amb els companys del municipi de Benigànim.

FIRA MEDIEVAL A DAROCA 2012

FIRA MEDIEVAL A DAROCA 2012
L´últim cap de setmana de juliol els Moros i cristians de Llutxent es traslladaren fins a la ciutat del Jiloca per desenvolupar dues entrades triomfals de les seues respectives hosts. La participació dels Garibaldins va ser una constant junt a altres filaes llutxentines. Un símptoma inequívoc de la germanor i la vitalitat de festa de tots els seus membres.

Garibaldins, filà abanderada 2012

Garibaldins, filà abanderada 2012

SOPAR DE CONFRATERNITAT A LA SEU DELS BOQUIMOLLS I RECITADA DE L´AMBAIXADA DE L´APARELL

SOPAR DE CONFRATERNITAT A LA SEU DELS BOQUIMOLLS I RECITADA DE L´AMBAIXADA DE L´APARELL
Una gran nit junt als membres dels Boquimolls on gaudírem de la música i companyia d´una cataifa molt festera. L´Ordre dels Caragols obsequià amb un detall commemoratiu que reflexava l´esdeveniment.

FI D´UN ANY MAGNÍFIC I MÀGIC

FI D´UN ANY MAGNÍFIC I MÀGIC
Després de viure un intens any ple d´activitats lúdiques i festives, hem arribat a la fi. Amb un monòleg que provocà grans rialles entre el públic i una festa a la fi d´aquest amb la companyia de la filà Benimerins. Passem el testic a aquests últims i els desitgem a tots ells i als capitans Paco Pous i Josefa Garcia un any esplendorós.

UNA FOTO PER AL RECORD I AMB LA PARTICIPACIÓ DELS KALIFES

UNA FOTO PER AL RECORD I AMB LA PARTICIPACIÓ DELS KALIFES
Molt emotiva la Capitania.

MÉS QUE UN NOM.....UN SENTIMENT

MÉS QUE UN NOM.....UN SENTIMENT
Fou a l´estiu de l´any 2003 quan un grup d´amics ens reunirem al Bar Paloma i decidírem constituir la filà. Un any després, al mes de maig informarem al president de la Germocril, Ximo el pintor, de les nostres ganes de participar activament a la festa i, amb l´ajuda de la Germocril ferem realitat el somni i fundarem la Comparsa Garibaldins.