Benvinguts Garibaldins més que un nom... un Sentiment

.

diumenge, 30 de novembre de 2014

Crònica Mig Any Llutxent 2014

   

 El darrer cap de setmana d´octubre, la localitat de Llutxent va celebrar, com és habitual, els actes del Mig Any fester. Justament,   aquesta  data  remarca  l´equador  i l´anunci dels últims sis mesos per a les festes de 2015. Si més no, les celebracions van estar coordinades per la Germandat de Moros i Cristians qui fou, a més, l´encarregada de la posada en escena d´una activitat nova i aglutinant.

Pel que fa als actes, començaren el divendres dia 24 d´octubre a les 21:30 hores amb la presentació del que serà el càrrec fester de les pròximes festes, Juanjo Espí Pérez. El festeig, marcat de simbolisme, es va dur a terme a la seu de la filà Bokimolls. Una associació lligada, innegablement, al renaixement de l´actual esquema fester. Els presentadors foren Borja Català i Dídac Canet qui, endemés, van desenvolupar un guió amb el privilegi donat a la vila de Llutxent l´any 1455. Per a aquest propòsit, comptaren amb la participació del president d´Honor Domingo Bosca i altres autoritats com el batle José Miguel Aranda, el president de la Germocril Rafa Sanjerónimo i el president dels Caragols, Ricard Estornell. Amb tot, d´altres amb lligams familiars també participaren, com Miguel Martí. Després de la presentació del capità, tots els festers, els familiars, l´assessor religiós, els vocals, les entitats bancàries, els representants de les filaes, etc van gaudir d´un sopar de germanor i revetlla fins altes hores de la matinada.


    El dissabte 25 d´octubre, els festers es congregaren en els respectius caus de les filaes per al dinar i, més tard, a les 18:00 hores es va executar al Castell-Palau de Llutxent, l´am-baixada infantil. Aquesta nova activitat va comptar amb la participació dels ambaixadors infantils Pau Estornell, Sergi Martí i Neus. Tots tres feren vibrar al nombrós públic assistent i, encara més, cal destacar que la gran afluència de festers propicià que el pati del Castell quedara ple, de gom a gom, per veure la interpretació del text escrit per a l´ocasió.                 L´ambaixada fa un breu repàs de la història local amb la negociació i la rendició final de la plaça, respectivament. Tot seguit, es realitzà la missa en honor dels festers difunts. A les 20:00 hores, totes les filaes s´aplegaren a la Creu de Roquises per iniciar la tradicional entrada dels exèrcits croats i sarraïns. Les diferents bandes de música acompanyaren les filaes Turqueses, Benimerins, Safires, Raboses, Kalifes, Mahometanes, Templaris, Pikamà, Garibaldins, Lloburkanes i Bokimolls. Durant el recorregut s´observà la il·lusió dels festers i els seus caps d´esquadra al ritme de les marxes més cadencioses i marcials. Finalitzada   l´entradeta, es realitzà el sopar de costum i la gran revetlla musical fins la matinada.

                                                                                    
                                                   
Alfred Garcia


Cap comentari:

PRESENTACIÓ LLIBRE ORIGEN I EVOLUCIÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LUXEN

PRESENTACIÓ LLIBRE ORIGEN I EVOLUCIÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LUXEN
El pròxim 24 de desembre de 2012 ix a la venda el llibre Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen. En ell es fa un repàs històric de les celebracions des de l´edat mitjana fins l´época actual, incidint en l´organigrama fester i fent una extensa descripció de totes les filaes que han contribuït al desenvolupament i arrelament d´aquestes manifestacions festives recreacionistes al municipi. Tot i això, s´analitza el recorregut a través dels temps dels textos de les ambaixades, així com dels ambaixadors que difongueren la història local. L´autor de l´obra és Alfred Garcia i compta amb el recolzament de la Germandat de Moros i Cristians de Llutxent. A més a més, han col·laborat diferents personalitats llutxentines de la cultura. Estarà a la venda en llibreries especialitzades així com al seu domicili. ISBN: 978-84-616-0874-4. Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen, 266 pàgines.

PRESENTACIÓ DE LA CAPITANA ESTEFANIA LANGA PAVIA

PRESENTACIÓ DE LA CAPITANA ESTEFANIA LANGA PAVIA
El passat 26 d´ovtubre es presentà a la seu social del carrer sant Antoni el càrrec de capitana de la filà Lloburkanes que recaigué en Tefi, una de les seues afiliades des de la seua fundació en 2007.

Participació de la filà Garibaldins a l´entrada de Benigànim

Participació de la filà Garibaldins a l´entrada de Benigànim
El passat 25 d´agost de 2012, els Garibaldins van participar a l´entrada de Moros i Cristians amb motiu de la capitania de la filà Arquers. Tot un gest de germanor amb els companys del municipi de Benigànim.

FIRA MEDIEVAL A DAROCA 2012

FIRA MEDIEVAL A DAROCA 2012
L´últim cap de setmana de juliol els Moros i cristians de Llutxent es traslladaren fins a la ciutat del Jiloca per desenvolupar dues entrades triomfals de les seues respectives hosts. La participació dels Garibaldins va ser una constant junt a altres filaes llutxentines. Un símptoma inequívoc de la germanor i la vitalitat de festa de tots els seus membres.

Garibaldins, filà abanderada 2012

Garibaldins, filà abanderada 2012

SOPAR DE CONFRATERNITAT A LA SEU DELS BOQUIMOLLS I RECITADA DE L´AMBAIXADA DE L´APARELL

SOPAR DE CONFRATERNITAT A LA SEU DELS BOQUIMOLLS I RECITADA DE L´AMBAIXADA DE L´APARELL
Una gran nit junt als membres dels Boquimolls on gaudírem de la música i companyia d´una cataifa molt festera. L´Ordre dels Caragols obsequià amb un detall commemoratiu que reflexava l´esdeveniment.

FI D´UN ANY MAGNÍFIC I MÀGIC

FI D´UN ANY MAGNÍFIC I MÀGIC
Després de viure un intens any ple d´activitats lúdiques i festives, hem arribat a la fi. Amb un monòleg que provocà grans rialles entre el públic i una festa a la fi d´aquest amb la companyia de la filà Benimerins. Passem el testic a aquests últims i els desitgem a tots ells i als capitans Paco Pous i Josefa Garcia un any esplendorós.

UNA FOTO PER AL RECORD I AMB LA PARTICIPACIÓ DELS KALIFES

UNA FOTO PER AL RECORD I AMB LA PARTICIPACIÓ DELS KALIFES
Molt emotiva la Capitania.

MÉS QUE UN NOM.....UN SENTIMENT

MÉS QUE UN NOM.....UN SENTIMENT
Fou a l´estiu de l´any 2003 quan un grup d´amics ens reunirem al Bar Paloma i decidírem constituir la filà. Un any després, al mes de maig informarem al president de la Germocril, Ximo el pintor, de les nostres ganes de participar activament a la festa i, amb l´ajuda de la Germocril ferem realitat el somni i fundarem la Comparsa Garibaldins.