Benvinguts Garibaldins més que un nom... un Sentiment

.

dimarts, 4 d’abril del 2017

5a Edició Origen i evolució de la festa de Moros i Cristians a Llutxent


ORIGEN  I  EVOLUCIÓ  DE  LA  FESTA  DE  MOROS  I  CRISTIANS  A  LLUTXENT

    
   La celebració morocristiana és una font inesgotable de possibilitats. En termes generals, és el goig del poble, i porta adherida un efecte commovedor, un hàlit de perfum i un ambient que embriaga de plaer i alegria. Constitueix una tradició amb un cert tipisme vinculat a allò més popular i, de vegades, menys conegut.

  Tot açò, ve referenciat al nou estudi històric-fester del llutxentí Alfred Garcia Arlandis, que amb l´obra Origen i evolució de la festa de Moros i Cristians a Llutxent, estableix quin és el fet que inicia la commemoració del festeig de la localitat valldalbaidina, i la seua seqüència evolucionada fins al segle XXI, passant, clar està, pels testimonis de representació de l´obra èpica-religiosa de la Comèdia (La Conquista de valencia y milagro de Luchente), allà pel segle XVIII i la posterior estructuració de la festa, sota la trilogia, en la centúria següent, XIX.

  La festa llutxentina està plena d´història i tradició. En primer lloc d´història, perquè està vinculada, innegablement, a uns esdeveniments protagonitzats, en molts casos, pels veïns de la localitat. I en segona instància tradició, perquè moltes generacions, i ja en van diverses, commemoren l´efemèride  amb ànim renovador. Sens dubte, història i tradició han caminat juntes i en paral·lel al desenvolupament progressiu cultural, social i industrial de la vila.

 Posseir una herència tan significativa és com rebre un llegat que, de forma obligatòria, cal preservar i mantenir, honorar, defendre i, si cap la possibilitat, incrementar. La celebració morocristiana és el premi a tot un any de treball. És esplai, solaç i esbargiment.

  És per tot l´esmentat, perquè l´autor s´ha endinsat en l´estudi d´una festa arrelada, exemplar i generosa. Es tracta, doncs, d´una radiografia del fenomen social, religiós i festiu més desenvolupat, en els darrers segles, al País Valencià. Els episodis de la història llutxentina constitueixen l´eix central del seu festeig. Fet i fet, la commemoració de l´ambaixada, manifesta els aspectes permanents com eren les pròpies advocacions, tan lligades al culte litúrgic i a la societat per mig dels fets històrics.

  La publicació d´aquesta obra tracta d´aprofundir, amb una nova mirada, al passat d´una festa veterana enllaçada amb les primeres manifestacions festives d´acompanyament a les autoritats civils i religioses del segle XV. La visió històrica i antropològica està present en cada capítol de l´estudi. A més, la metodolgia emprada es basa en l´anàlisis cronològic dels esdeveniments, tot i mostrar també, dades i documents gràfics que reforcen el contingut de la tesi. El treball literari, dividit en trenta-un capítols, destaca tots i cadascun dels trets que fan que la festa de Moros i Cristians siga única. Els antecedents històrics; L´ús de la pólvora; L´evolució de la festa en els diversos segles; Els alardos; La soldadesca; Els bàndols; La dona i la seua participació a la festa; Els càrrecs festers; La representació de la Comèdia; L´ambaixada i els ambaixadors de la festa; Els textos de les ambaixades; La música i els tocs d´atenció de l´ambaixada; Les filaes d´antany; La gastronomia; Les Capitanies; La Germandat de Moros i Cristians; etc, en són un bon exemple de la investigació històrica-antropològica de l´obra.

   Vet ací un bon recull d´informació perque els entusiastes de la festa puguen descobrir i nodrir-se de l´origen, d´una part, de la nostra cultura. A grans trets, molts són els festers que participen als actes però, una minoria saben de la importància i el simbolisme que emana cadascun d´ells.






PRESENTACIÓ LLIBRE ORIGEN I EVOLUCIÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LUXEN

PRESENTACIÓ LLIBRE ORIGEN I EVOLUCIÓ DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LUXEN
El pròxim 24 de desembre de 2012 ix a la venda el llibre Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen. En ell es fa un repàs històric de les celebracions des de l´edat mitjana fins l´época actual, incidint en l´organigrama fester i fent una extensa descripció de totes les filaes que han contribuït al desenvolupament i arrelament d´aquestes manifestacions festives recreacionistes al municipi. Tot i això, s´analitza el recorregut a través dels temps dels textos de les ambaixades, així com dels ambaixadors que difongueren la història local. L´autor de l´obra és Alfred Garcia i compta amb el recolzament de la Germandat de Moros i Cristians de Llutxent. A més a més, han col·laborat diferents personalitats llutxentines de la cultura. Estarà a la venda en llibreries especialitzades així com al seu domicili. ISBN: 978-84-616-0874-4. Origen i evolució de les festes de Moros i Cristians a Luxen, 266 pàgines.

PRESENTACIÓ DE LA CAPITANA ESTEFANIA LANGA PAVIA

PRESENTACIÓ  DE  LA  CAPITANA  ESTEFANIA  LANGA  PAVIA
El passat 26 d´ovtubre es presentà a la seu social del carrer sant Antoni el càrrec de capitana de la filà Lloburkanes que recaigué en Tefi, una de les seues afiliades des de la seua fundació en 2007.

Participació de la filà Garibaldins a l´entrada de Benigànim

Participació de la filà Garibaldins a l´entrada de Benigànim
El passat 25 d´agost de 2012, els Garibaldins van participar a l´entrada de Moros i Cristians amb motiu de la capitania de la filà Arquers. Tot un gest de germanor amb els companys del municipi de Benigànim.

FIRA MEDIEVAL A DAROCA 2012

FIRA  MEDIEVAL  A  DAROCA  2012
L´últim cap de setmana de juliol els Moros i cristians de Llutxent es traslladaren fins a la ciutat del Jiloca per desenvolupar dues entrades triomfals de les seues respectives hosts. La participació dels Garibaldins va ser una constant junt a altres filaes llutxentines. Un símptoma inequívoc de la germanor i la vitalitat de festa de tots els seus membres.

Garibaldins, filà abanderada 2012

Garibaldins, filà abanderada 2012

SOPAR DE CONFRATERNITAT A LA SEU DELS BOQUIMOLLS I RECITADA DE L´AMBAIXADA DE L´APARELL

SOPAR  DE  CONFRATERNITAT  A  LA  SEU  DELS  BOQUIMOLLS  I  RECITADA  DE  L´AMBAIXADA  DE L´APARELL
Una gran nit junt als membres dels Boquimolls on gaudírem de la música i companyia d´una cataifa molt festera. L´Ordre dels Caragols obsequià amb un detall commemoratiu que reflexava l´esdeveniment.

FI D´UN ANY MAGNÍFIC I MÀGIC

FI D´UN ANY MAGNÍFIC I MÀGIC
Després de viure un intens any ple d´activitats lúdiques i festives, hem arribat a la fi. Amb un monòleg que provocà grans rialles entre el públic i una festa a la fi d´aquest amb la companyia de la filà Benimerins. Passem el testic a aquests últims i els desitgem a tots ells i als capitans Paco Pous i Josefa Garcia un any esplendorós.

UNA FOTO PER AL RECORD I AMB LA PARTICIPACIÓ DELS KALIFES

UNA  FOTO  PER  AL  RECORD  I  AMB  LA  PARTICIPACIÓ  DELS  KALIFES
Molt emotiva la Capitania.

MÉS QUE UN NOM.....UN SENTIMENT

MÉS QUE UN NOM.....UN SENTIMENT
Fou a l´estiu de l´any 2003 quan un grup d´amics ens reunirem al Bar Paloma i decidírem constituir la filà. Un any després, al mes de maig informarem al president de la Germocril, Ximo el pintor, de les nostres ganes de participar activament a la festa i, amb l´ajuda de la Germocril ferem realitat el somni i fundarem la Comparsa Garibaldins.